Kortgeleden ontvingen we een brief met folder van het bedrijf Zonneplan over hun thuisbatterij. Op 29 oktober is er ook nog een reminder bezorgd. De commissie energietransitie Geerdinkhof heeft zich gebogen over het aanbod uit de folder en wil graag het volgende erover meegeven.
De indruk wordt gewekt dat de aanbieding uit de folder speciaal geldt voor de inwoners van Amsterdam en dat het aanbod wordt gedaan in gezamenlijkheid met de gemeente Amsterdam. Geen van beide is waar: de aanbieding geldt voor wie er maar gebruik van wil maken en de gemeente Amsterdam is geen partner in deze actie. Misleiding is misschien een groot woord, maar de nadrukkelijke associatie met de stad/gemeente Amsterdam moet hier de schijn van betrouwbaarheid vergroten.
De aanbieding is dus uitsluitend commercieel. Is dat erg? Nee; maar haal de gemeente er niet bij. Is de aanbieding dan op zich interessant? Er zullen de komende tijd vast meer aanbieders van thuisbatterijen aan de deur komen. Op dit moment is een thuisbatterij voor bewoners met zonnepanelen nog niet echt interessant. Dat wordt hij pas als het salderen van de stroom van zonnepanelen daadwerkelijk ophoudt.
Nadeel van de thuisbatterij van Zonneplan is dat die je zonnepanelen uitschakelt op het moment dat de stroomprijs negatief wordt, om zo gunstig stroom in te kopen en die dan later weer tegen winst te verkopen. Dat uitschakelen van panelen is nogal tegenstrijdig met het ideaal van je eigen stroom opwekken. Maar dat geldt natuurlijk niet voor de calculerende burger voor wie het financiële voordeel op de eerste plaats komt.
Een ander nadeel dat niet ongenoemd kan blijven is de mileubelasting die batterijen veroorzaken. Wie hierover meer wil weten kan de website van MilieuCentraal raadplegen.
Voor bewoners met zonnepanelen is het nu misschien verstandiger om nog even af te wachten en te kijken wat de markt gaat doen. De verwachting is dat de komende tijd de prijzen behoorlijk zullen dalen! Bovendien zijn er ook milieuvriendelijker batterijen in ontwikkeling, waaronder de zoutaccu.
Laat iedereen ook vooral beseffen dat stroom van zonnepanelen er in de eerste plaats is om zelf te gebruiken. Zeker als het salderingstijdperk straks voorbij is, wordt direct gebruiken van de opgewekte stroom de beste keus. Dus dan geldt des te meer: als de zon schijnt gaat je vaatwasser, wasmachine en droger aan!
Hoe werkt de thuisbatterij?
Een thuisbatterij bevat een oplader, waarmee de batterij geladen kan worden vanuit de elektrische installatie thuis. Tevens is er een omvormer ingebouwd, waardoor de batterij de stroom weer terug kan leveren aan de elektrische installatie. De oplader en de omvormer zijn nodig omdat batterijen elektra opslaan als gelijkstroom, terwijl onze thuisinstallaties gebruikmaken van wisselstroom.
Wat kun je met een thuisbatterij?
1. De batterij kan bijvoorbeeld geladen worden als er meer stroom geleverd wordt door de zonnepanelen dan iemand op dat moment verbruikt. Op een later moment, als de zon niet meer schijnt, kan de thuisbatterij weer ontladen worden, zodat de eigen opgewekte stroom alsnog gebruikt kan worden. Door de huidige salderingsregeling, waarbij eigen verbruik en teruglevering aan het net tegen elkaar worden weggestreept, geeft een thuisbatterij weinig tot geen financieel voordeel.
Technisch gezien kan een thuisbatterij wel meehelpen om de belasting van het stroomnet lokaal te verminderen. Op het moment dat iedereen zonnestroom levert, lever jij geen elektra aan het overvolle stroomnet, maar wordt deze opgeslagen in de eigen thuisbatterij, voor gebruik op de momenten dat de zon niet meer schijnt.
Er worden tegenwoordig weliswaar door de meeste elektriciteitsleveranciers ‘terugleverboetes’ gehanteerd, en die kun je met een thuisbatterij tot op zekere hoogte ontlopen, maar dan nog is het voordeel van de thuisbatterij niet groot genoeg
2. Op basis van een dynamisch energiecontract, waarbij elektratarieven per uur kunnen verschillen, kan de thuisbatterij geladen worden op momenten met voordelige stroom. Op het moment dat de tarieven weer gestegen zijn, kan deze voordelige stroom met winst aan het net teruggeleverd worden. Bedrijven als Zonneplan bieden een thuisbatterij aan in combinatie met een dynamisch energiecontract. Deze dynamische tarieven zijn van de actuele markt afhankelijk en dus niet te voorspellen op jaarbasis. Hierdoor is de terugverdientijd niet goed te bepalen.
3. Bij stroomuitval van het energienet kun je toch je elektrische apparaten te kunnen blijven gebruiken.
Wat is belangrijk bij de aanschaf van een thuisbatterij?
1. Ten eerste het vermogen in Watt (1kW = 1000 Watt) voor het laden en ontladen van de thuisbatterij. Het laadvermogen dient in overeenstemming te zijn met het vermogen van de zonnepanelen. Het ontlaadvermogen dient in overeenstemming te zijn met het verbruik van de aanwezige apparatuur. Dit wordt grotendeels bepaald door de specifieke situatie bij u thuis. Een algemeen advies is dus niet te geven. Een goede installateur, leverancier of adviseur kan hierbij ondersteunen.
2. Dan de opslagcapaciteit in kWh. Die bepaalt hoe lang een batterij een bepaald vermogen kan leveren. Een thuisbatterij van 5 kWh uur kan 1 kW vermogen leveren gedurende 5 uur, of bij een vermogen van 0,5 kW diezelfde1 kW gedurende 10 uur, enz. De meest gangbare thuisbatterijen worden op dit moment geleverd met capaciteiten van 5 kWh tot 20 kWh. Bij een eigen jaarverbruik van 2.500 kWh zou een gemiddeld dagverbruik circa 7kWh bedragen. Bij een capaciteit van 10kWh zou een dergelijke thuisbatterij zonder bijladen anderhalve dag stroom kunnen leveren. Hieruit wordt ook direct duidelijk dat met op de consumentenmarkt te verkrijgen thuisbatterijen het onmogelijk is om voordelige zonnestroom uit de zomer op te slaan voor gebruik in de winter!
3. Uiteraard speelt de (brand)veiligheid van de thuisbatterij een grote rol. Wellicht stellen verzekeringsmaatschappijen bepaalde eisen.
Zoals gezegd: wij raden de aanschaf van een thuisbatterij op dit moment af. Er zullen meerdere aanbieders komen, wat de prijs gaat drukken. En zolang de salderingsregeling nog bestaat geeft de thuisbatterij niet echt veel rendement.
Wanneer thuisbatterijen goedkoper gaan worden zal de nadruk meer komen te liggen op het opslaan van de eigen opgewekte stroom in plaats van het handelen in stroom, zoals bijvoorbeeld Zonneplan beoogt. Het hebben van een buurtbatterij met meerdere gebruikers samen maakt het gebruik van eigen opgewekte stroom nog gemakkelijker.
Commissie Energietransitie Geerdinkhof contact: energietransitie@geerdinkhof.nl
Nog meer lezen over thuisbatterijen? Zie: soorten thuisbatterij voor energieopslag