Terwijl de glasvezelkabel van Open Dutch Fiber / T-Mobile nog maar net in de grond zit, kregen we afgelopen donderdag een brief over de komst van een tweede kabel. Hoe zit dat? Abonnees van KPN hebben vorige week al per brief vernomen dat KPN glasvezel gaat aanleggen in Geerdinkhof. KPN zegt in die brief: ‘Er is ook een andere partij die glasvezel aanlegt in jouw gemeente. Wij leveren niet over dat netwerk.’ Waarom ze dat niet doen wordt er niet bij verteld.
Volgens Open Dutch Fiber kunnen ook andere providers van hun glasvezelkabelnet gebruikmaken. Dat zou het leggen van een tweede kabel overbodig maken. Maar KPN vindt de drempel om mee te gaan op de kabel van Open Dutch Fiber (waarschijnlijk zowel technisch als financieel gezien) te hoog; ook zou T-Mobile bedongen hebben dat zij zelf een jaarlang het alleenrecht op die kabel hebben. Zo ‘Open’ lijkt Dutch Fiber dus niet.
Afgelopen donderdag kregen alle bewoners van Geerdinkhof een brief van KPN Netwerk over de komst van hun glasvezelkabel. Daarin staat beschreven hoe je je kunt aanmelden voor glasvezelkabel van KPN. Bewoners die nu niet als abonnee bij KPN zitten en er ook niet voor voelen om over te stappen, kunnen denken: ik houd mijn huidige provider en ik stap niet over.
Nu moet bedacht worden dat KPN Netwerk niet hetzelfde is als de provider KPN van internet/tv/telefoon. KPN Netwerk is de beheerder van het aloude kopernetwerk. Over dat kopernetwerk worden nu alle diensten aangeboden door verschillende providers, inclusief KPN (behalve Ziggo met de coaxkabel en vanaf nu T-Mobile met Open Dutch Fiber). Voor dat complete netwerk heeft KPN Netwerk de zogenaamde ‘leveringsplicht’: elke woning moet erop aangesloten kunnen zijn. Die leveringsplicht blijft bestaan ook voor het glasvezelnet, dat in de plaats komt van het kopernetwerk. Dus KPN zal uiteindelijk in heel Nederland die glasvezelkabel gaan leggen, ongeacht wat andere partijen doen.
Dus hoe vervelend we het ook vinden (straat weer open, lawaai, verspilling van grondstoffen, uitstoot etc.), we ontkomen niet aan de aanleg van glasvezelkabel door KPN Netwerk. Ze hebben immers die leveringsplicht. Afstemming tussen partijen die glasvezelkabel leggen zit er niet zo in, want de verhoudingen zijn verstoord door rechtszaken en felle concurrentie. En de rechter heeft al bepaald dat andere partijen dan KPN Netwerk ook parallel glasvezelkabel mogen aanleggen. Daarmee verdwijnt de druk om samen op één kabel te gaan.
Wat nu te doen?
Wij raden iedereen aan om toestemming te geven aan KPN Netwerk om een glasvezelaansluiting te laten maken tot in de eigen woning. Dat gebeurt gratis en u bent niet verplicht om abonnee te worden van KPNals provider. Uw huidige provider (behalve Ziggo en T-Mobile) zal straks ook op dit glasvezelnet komen, nadat het kopernetwerk is uitgeschakeld.
Wat als u al een glasvezelabonnement bij T-Mobile heeft afgesloten?
Ook dan kunt u toestemming geven aan KPN Netwerk om een glasvezelaansluiting te laten maken tot in uw woning. Daarmee bent u dan gratis op het algemene glasvezelnetwerk aangesloten. Stel dat u ooit wilt overstappen van T-Mobile naar een andere provider, dan kan dat alleen via het glasvezelnet van KPN Netwerk. Als dat bij u nog niet was aangesloten (d.w.z. de woningaansluiting vanuit de kabel in de straat) dan betaalt u waarschijnlijk wél aansluitingskosten.
Wat als u bij Ziggo zit?
Dan geldt hetzelfde verhaal: wilt u in de toekomst overstappen naar de glasvezel van KPN (of de andere providers die op dat glasvezelnet zitten) dan betaalt u aansluitingskosten. Of dat ook voor T-Mobile geldt valt op dit moment niet te zeggen.
Kunnen we protesteren tegen de aanleg van een tweede kabel?
Hoewel niemand blij zal zijn dat de straat weer open moet, heeft het gezien het bovenstaande weinig zin om ertegen te protesteren. Gezegd moet worden dat KPN Netwerk niet duidelijk is geweest in zijn communicatie over het uitrolbeleid van glasvezel. En het beleid dat concurrentie met kabelnetwerken mogelijk maakt is er natuurlijk ook de oorzaak van dat we nogmaals met ongemak te maken krijgen en daar weinig tegen kunnen doen.
Met vriendelijke groet,
Bestuur Bewonersvereniging Groot Geerdinkhof