Het planten van fruitbomen

  • Bericht auteur:

Voordeel van fruit in de tuin
Net als het eten van je eigen groenten is het eten van eigen geteeld fruit nét wat lekkerder dan uit de winkel. En je weet precies wat ze hebben ‘gegeten en gedronken’ en dus hoe gezond ze voor je zijn. Maar behalve de smaak is ook de bloemenpracht in het voorjaar iets waar we naar uitkijken en van genieten, net als de bestuivende insecten dat doen. Appels en peren kunnen ook dienen als afscheiding van de tuin, dus ook wanneer ze niet zoveel vruchten krijgen hebben ze een functie.

Plantseizoen
In de herfst is de grond nog warm en valt er meestal wel wat regen en dat maakt dat het een uitstekende tijd is om fruitbomen te planten. In warme grond kan de boom alvast wat kleine wortels aanleggen die helpen om de boom te verankeren op zijn nieuwe standplaats. De boom heeft dan in het voorjaar een voorsprong en kan zich direct richten op het vormen van loof, bloemen en vruchten.

Plaatsbepaling
Behalve een walnotenboom zijn fruitbomen niet zo groot, dus veel schaduw zullen ze niet geven. Toegegeven: schaduw kan zeer gewild zijn; op een warme zomerdag is het onder een boom goed vertoeven. Praktisch alle fruitbomen en struiken hebben veel zon nodig, dat is een voorwaarde voor succes. Bepaal dus eerst hoeveel ruimte u hebt voor een boom of fruitstruik en of hij voldoende zonlicht kan krijgen. Hou er rekening mee dat een kleine boom groot wordt en vraag daarom aan de verkoper hoe hoog de boom vanuit zichzelf wil worden. Dan kunt u van tevoren inschatten welke ruimte de boom zal innemen, tot waar de schaduw zal komen en hoeveel u zult moeten snoeien.

Fruitbomen kiezen
Voor het kiezen van een fruitboom is het allerbelangrijkst natuurlijk uw eigen smaak, wat vindt u lekker? Een zurige appel of juist een zoete peer? Frambozen of liever bramen of bessen? Naast de appel- en perenbomen is er een ruime keuze uit andere fruitbomen en klein fruit (struiken). Laagstam fruitbomen zijn handiger om de vruchten te kunnen plukken en te snoeien of netten te leggen tegen de vogels, zonder op hoge trappen te hoeven staan. Gelukkig zijn er heel veel laagstam appels en peren te koop, dus er is keuze genoeg!

Het planten en onderhoud
Zorg altijd voor goede voedzame grond, waar je, voor de wortelvorming, wat fosfor (bv. beendermeel) door hebt gewerkt. Graaf een gat van minimaal 40 bij 40 cm en ook 40 cm diep. Vul dat deels met de vruchtbare tuinaarde, plant de aangeschafte fruitboom/struik en vul de rest van het gat op. Druk de aarde aan en geef ruim water en vertroetel de boom in het eerste jaar. Hij moet zich gaan nestelen in de grond, dus de wortels hebben het druk.

Een jaarlijkse snoeibeurt is op den duur wel nodig en belangrijk. Net als het bemesten (voor wat, hoort wat) in de vorm van koemestkorrels en, om de bloei te bevorderen, wat kalium. Het is voor de boom en de opbrengst beter dat de boomspiegel (het stuk rondom de stam) vrij blijft van planten en onkruid, want die verbruiken de voedingstoffen en het vocht in de grond die juist voor de boom bedoeld zijn.

Verdere, vooral ook praktische, informatie over fruit in de tuin:
Gardners world magazine
Groei & Bloei