Geerdinkhof – De naam

  • Bericht auteur:

Waar komt de naam van onze wijk Geerdinkhof vandaan? Niet iedereen zal zich deze vraag stellen, maar er valt het nodige over te vertellen.


Het was wijkbewoner Ton de Wreede die in oktober 2014, dus precies tien jaar geleden, een artikel publiceerde in het Infobulletin over de herkomst van de naam Geerdinkhof. Hij had zich er behoorlijk in verdiept en het verhaal ging zelfs terug tot het jaar 800.

 Niet dat Geerdinkhof al zo lang bestaat, dat begrijpt iedereen, maar de oorsprong van de naam wel. Zoals Ton al vermeldde: toen rond 1970 voor de Bijlmermeer straatna­men werden bedacht, greep men terug op de namen van oude boerderijen die in onze streken voorkwamen. Omdat ervoor gekozen was om de straatna­men voor een hele buurt met dezelfde letter te laten beginnen, waren de naburige boerderijnamen al gauw op. Zo werden er ook na­men gebruikt van boerderijen uit andere delen van het land. Voor onze wijk viel de keuze op de ‘Erve Geerdink’ nabij het piepkleine dorp Vasse in Twente (‘Erve’ is de Oost-Nederlandse aanduiding voor boerderij). Een ander voorbeeld: in de E-buurt werd Egeldonk genoemd naar een boerderij in het Brabantse Zundert.

Het achtervoegsel ‘ink’ of ‘ing’ betekende in Oost-Ne­derlands ooit ‘behorende tot de familie van’. In ons geval van ene Geert. In de loop der tijd ging de persoonsnaam over op de boerderij en het bijbehorende land. Geerdink bete­kende dan ‘boerderij van Geert en zijn familie’. Vervol­gens noemden in deze landstreek ook latere bewoners zich naar de plek waar zij woonden of vandaan kwamen en zo is de familienaam Geerdink (en vele varianten erop) verder in

Verspreiding van de familienaam Geerdink (2007), die ook in Amsterdam relatief veel voorkomt. (bron: CBG)

De Geerdink-eik

omloop geko­men. Geerdink is dus zowel een Nederlandse achter­naam als de naam van de boerderij waarnaar Geerdink­hof is genoemd. De eigenaar van ‘Erve Geerdink’ heeft overigens zijn grondgebied enkele jaren geleden uitgebreid en daarmee heeft het de status én de benaming van ‘landgoed’ verkregen. Best sjiek dus.

De nieuwsgierigheid in Geerdinkhof naar die plek met de historische naam was gewekt en in 2016 ging een groep van zo’n vijftien bewoners op bedevaart naar (toen nog) Erve Geerdink bij Vasse. Daar de huidige bewoner geregeld excursies-met-brunch organiseerde op zijn terrein was het plannen van een bezoek geen enkele moeite: de Geerdinkhoffers waren meer dan welkom. Aan het eind van de excursie wilde de gastheer een geste doen aan zijn bezoek uit Geerdinkhof, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de wijk: hij schonk hun een eik vanuit het bosgedeelte van het terrein. Deze eik wilde hij persoonlijk in Geerdinkhof komen afleveren. Dit geschiedde in 2017 en met een plechtigheid ter plekke, waar zo’n vijftig bewoners bij aanwezig waren, werd de eik in de grond gezet langs de toegangsweg van Geerdinkhof. Sindsdien spre­ken we van de ‘Geerdink-eik’, die de naamsver­wantschap van Landgoed Geerdink en Geerdinkhof symboliseert. 


taalisman@xs4all.nl